“Επίθεση” πωλητών ρίχνει κάτω από τις 840 μονάδες το Χρηματιστήριο

“Επίθεση” πωλητών ρίχνει κάτω από τις 840 μονάδες το Χρηματιστήριο

“Επίθεση” πωλητών ρίχνει κάτω από τις 840 μονάδες το Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες αυτήν την ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να κυριαρχούν πλέον στην πλειονότητα των τίτλων, υπό το βάρος αφενός της επιδείνωσης της εικόνας των ελληνικών ομολόγωναλλά και της αβεβαιότητας που έχει αυξηθεί λόγω της αναβολής της εκταμίευσης της δόσηςαπό το χθεσινό Eurogroup.

...

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,81% στις 839,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,02% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.149,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,09% στις 916,41 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας παρακολουθεί και επηρεάζεται αρνητικά από την αγορά ομολόγων, η οποία σήμερα δείχνει νέα επιδείνωση, εξαιτίας της αύξησης της αβεβαιότητας τόσο για τις παγκόσμιες όσο και για τις εγχώριες εξελίξεις. Άλλωστε, το διεθνές κλίμα δείχνει εύθραυστο, επηρεάζοντας τα ούτως ή άλλως ευάλωτα ελληνικά ομολόγα.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ξεπερνά το 4,4%, ενώ άνω του 4% παραμένει και η απόδοση του νέου επταετούς ομολόγου, που εκδόθηκε μόλις πριν λίγες εβδομάδες στο επιτόκιο του 3,5%. Βέβαια, η εικόνα σήμερα συνδέεται και με το αρνητικό διεθνές κλίμα, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς να αγγίζει το 2,93%.

Παράλληλα, τη δική του επίδραση στην αγορά έχει και το δημοσίευμα του Capital.gr,σχετικά με το “επεισόδιο” που κέρδισε την προσοχή όλων στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Δύο κατ’ εξοχήν χαμηλών τόνων μέλη του Eurogroup, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και ο ‘Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης  Τσακαλώτος, σήκωσαν τους τόνους σε ένα σημείο της διαδικασίας που κανείς δεν περίμενε εντάσεις.

Ο κ. Ντράγκι αρχικά μίλησε για το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά σχολίασε και την πρόσφατη έκδοση του επταετούς ομολόγου με τρόπο που θα μπορούσε να ερμηνευθεί – και έτσι έγινε από τον κ. Τσακαλώτο – ως αμφισβήτηση για την ετοιμότητα της Ελλάδας να διακινδυνεύει κρατικές εκδόσεις ομολόγων. Αυτό το τελευταίο ίσως – σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους – να ήταν και η αφορμή για την “έκρηξη” διαμαρτυρίας του Έλληνα ΥΠΟΙΚ.

Σε αυτό το εύθραυστο κλίμα, ήρθε και η Barclays σήμερα να επαναλάβει την εκτίμηση για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2019, αν και στο βασικό της σενάριο για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία θεωρείται ότι παραμείνει μέχρι το τέλος της θητείας της τον Σεπτέμβριο του 2019. Πάντως, όπως προειδοποιεί εάν υπάρξουν πρόωρες εκλογές θα προκαλέσουν αυξημένη και παρατεταμένη μεταβλητότητα στην αγορά.

Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo σημειώνει απώλειες 3,27%, με τις ΔΕΗ, Folli Follie, Τιτάν, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα να καταγράφουν πτώση άνω του 2%. Ανώτερες του 1% είναι οι απώλειες σε ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΟΛΠ, Motor Oil και ΕΧΑΕ.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Aegean, Grivalia, Εθνική και Σαράντης, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank< Πειραιώς, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ. Άνω του 1% τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια και Βιοχαλκο, με τη Λάμδα να διευρύνει στο +6,13% την άνοδό της.

Άντεξε τις πιέσεις και κράτησε τις 840 μονάδες το Χρηματιστήριο
Your Comment

Leave a Reply Now