Βουλή και ομόλογα επιβαρύνουν το κλίμα στο Χρηματιστήριο

Βουλή και ομόλογα επιβαρύνουν το κλίμα στο Χρηματιστήριο

 

Με απώλειες κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπαθεί να ελέγξει τις πιέσεις που εκδηλώνονται από τη χθεσινή συνεδρίαση, αδυνατεί εν μέσω κλίματος έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης να ανακόψει τους πωλητές. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,47% στις 837,89 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,57% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.147,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,41% στις 910,04 μονάδες.

...

Όσο και αν αρκετοί επενδυτές δείχνουν να μην βάζουν ψηλά στην ατζέντα τους τις πολιτικές εξελίξεις, εντούτοις η αγορά έχει επηρεαστεί και θα συνεχίζει να επηρεάζεται από την πολιτική αντιπαράθεση που προκαλεί η υπόθεση Novartis. Σήμερα, μάλιστα, κορυφώνεται η αντιπαράθεση με συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή για την προανακριτική επιτροπή που πρότεινε η Κυβέρνηση για την υπόθεση.

Ο μαραθώνιος στη Βουλή σήμερα (οι ομιλητές μάλλον θα ξεπεράσουν τους πενήντα), θα ολοκληρωθεί το βράδυ με τη μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή των δέκα εμπλεκόμενων. Θα προηγηθούν οι τοποθετήσεις Τσίπρα- Μητσοτάκη, με τις οποίες προφανώς και θα “επικυρωθεί” το εκτός ελέγχου κλίμα σύγκρουσης μεταξύ των κομμάτων τους.

Σε αυτό το κλίμα, και με την αγορά ομολόγων να συνεχίζει να διατηρεί τις αποδόσεις υψηλά, δημιουργείται στην αγορά επιφυλακτικότητα, με πολλά χαρτοφυλάκια να αποφεύγουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες που να εμπεριέχουν κάποιο αυξημένο βαθμό ρίσκου. Οι κινήσεις παραπέμπουν περισσότερο σε κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, με ενθυλάκωση των κερδών που καταγράφηκαν στο προηγούμενο διάστημα.

Όπως συμφωνούν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, οι πιθανότητες συσσώρευσης της αγοράς, με κινήσεις εντός του ασφαλούς εύρους διακύμανσης, είναι οι μεγαλύτερες, με την αγορά να χρειάζεται κάποιο σημαντικό καταλύτη που να της δείξει το δρόμο και τις προοπτικές μεσοπρόθεσμα.

Στο ταμπλό τώρα, οι μετοχές των Τιτάν, Aegean, Folli Follie, Εθνικής και Jumbo “βαρύνουν” τον Γενικό Δείκτη με τις απώλειές τους που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΕΕ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Motor Oil, Alpha Bank, Grivalia, Βιοχαλκο και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν κέρδη της τάξεως του 1,73%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίου, Eurobank και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή οι ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

ΧΑ: Πήραν κέρδη οι βραχυπρόθεσμοι Άντεξε τις πιέσεις και κράτησε τις 840 μονάδες το Χρηματιστήριο
Your Comment

Leave a Reply Now