Άντεξε τις πιέσεις και κράτησε τις 840 μονάδες το Χρηματιστήριο

Άντεξε τις πιέσεις και κράτησε τις 840 μονάδες το Χρηματιστήριο

Άντεξε τις πιέσεις και κράτησε τις 840 μονάδες το Χρηματιστήριο Previous item Βουλή και ομόλογα... Next item "Επίθεση" πωλητών ρίχνει...

Με απώλειες άρχισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αναιρώντας όμως ένα μικρό μέρος από το τριήμερο θετικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας, αφού αποτύπωσε τις ανησυχίες που προκλήθηκαν από την αναβολή της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα, από το χθεσινό Eurogroup.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,50% στις 841,83 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 836,09 μονάδων (-1,18%) και 848,49 μον. (+0,29%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 34,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,88 εκατ. τεμάχια.

...

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,53%, στις 2.159,92 μονάδες, ενώ στο -0,56% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.302,63 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 913,76 μονάδες.

Αν και την πρώτη ώρα της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο της Αθήνας κατάφερε να ισορροπήσει τις πιέσεις που δεχόταν από τις επιλεκτικές κινήσεις των profit takers, μετά τις 12:00 διολίσθησε σε αρνητικά εδάφη, χωρίς μέχρι τη λήξη να καταφέρει να διαφοροποιήσει την εικόνα του. Η σημερινή όμως συνεδρίαση, σύμφωνα με το πρώτο σχόλιο μερίδας χρηματιστών, παρέπεμψε περισσότερο σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις της αγοράς, παρά σε μια πτώση που έχει αρκετούς λόγους να συμβεί.

Και αυτό διότι η αγορά μπορεί να δυσανασχέτησε με την αναβολή της εκταμίευσης της δόσης από το χθεσινό Eurogroup, εντούτοις γνωρίζει πολύ καλά ότι τα δύο προαπαιτούμενα που κρίθηκαν εκκρεμή εντός των επομένων εβδομάδων θα υλοποιηθούν, επιτρέποντας στην Ελλάδα να “χτίσει” κατά 5,7 δισ. ευρώ το ταμειακό της “μαξιλάρι”.

Επίσης, είχε για στήριγμα (αν και εν πολλοίς προεξοφλημένο) την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας (το βράδυ της Παρασκευής) από τον οίκο Fitch, σε B από Β- προηγουμένως. Μάλιστα, ο οίκος εκτίμησε πως η βιωσιμότητα του χρέους θα βελτιωθεί ενώ παράλληλα σημείωσε πως το πολιτικό ρίσκο έχει απομακρυνθεί σε σχέση με το παρελθόν. Εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι θα προσφέρουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μέσα στο 2018 ενώ παράλληλα η χώρα δεν θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης μιας και θα καταφέρει να καλύψει το κενό από τις αγορές.

Από την άλλη όμως, περισσότερη αρνητική επίδραση στην αγορά είχε και το δημοσίευμα του Capital.gr, σχετικά με το “επεισόδιο”που κέρδισε την προσοχή όλων στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Δύο κατ’ εξοχήν χαμηλών τόνων μέλη του Eurogroup, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης  Τσακαλώτος, σήκωσαν τους τόνους σε ένα σημείο της διαδικασίας που κανείς δεν περίμενε εντάσεις.

Ο κ. Ντράγκι αρχικά μίλησε για το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά σχολίασε και την πρόσφατη έκδοση του επταετούς ομολόγου με τρόπο που θα μπορούσε να ερμηνευθεί – και έτσι έγινε από τον κ. Τσακαλώτο – ως αμφισβήτηση για την ετοιμότητα της Ελλάδας να διακινδυνεύει κρατικές εκδόσεις ομολόγων. Αυτό το τελευταίο ίσως – σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους – να ήταν και η αφορμή για την “έκρηξη” διαμαρτυρίας του Έλληνα ΥΠΟΙΚ.

Στο ταμπλό τώρα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία έκλεισε στο -3,02%, με τις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo να την ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 2%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Eurobank, Μυτιληναίο και Folli Follie, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Grivalia, ΟΛΠ, Σαράντης, ΕΕΕ και Τιτάν.

Στον αντίποδα, οι ευρωπαϊκές πιέσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης του Ελληνικού, οι οποίες διατυπώθηκαν εκ νέου στο χθεσινό Eurogroup, οδήγησαν σήμερα τη Λάμδα να καταγράψει κέρδη της τάξεως του 5,38%. Η Βιοχαλκο ενισχύθηκε κατά 1,62%, ενώ ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil έκλεισαν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή οι Alpha Bank, Aegean, Πειραιώς, Εθνική και ΕΥΔΑΠ.

Your Comment

Leave a Reply Now